Nukkuva poika © Jarno

Sisällys

  1. Alkusanat
  2. Mitä selkounet ovat?
    1. Selkounet eivät ole
      paranormaali ilmiö
    2. Ovatko selkounet todellisia?
    3. Onko selkounilla
      haittavaikutuksia?
  3. Selkounien opettelu
    1. Unien muistaminen
    2. Unen merkit
    3. Todellisuustesti
    4. Itsesuggestio
  4. Mitä unissa voi tehdä?
  5. Esimerkkiunia
  6. Lisämateriaalia
    1. Kirjoja
    2. Linkkejä

Mitä selkounessa voi tehdä?

Lyhysti sanottuna: lähes mitä tahansa. Tässä tapauksessa "vain mielikuvitus on rajana" pitää todella paikkansa. Parhaimmillaan selkounia voisikin luonnehtia täydelliseksi mielikuvitusmaailmaksi. Omat rajansa asettaa tosin unen taso; mitä lähempänä valvetilan selkeyttä tajunta on, sitä tehokkaammin unta yleensä pystyy kontrolloimaan. Koska ihmisen muistikuvat, käsitykset ja arviot asioista tulevat suoraan uneksijan omista aivoista, on helppo ymmärtää miksi unessa voi todella esiintyä täydellisiä kokemuksia!

Suunnittelu ja päätös

Selkounessa pysymisen kannalta on tärkeää tietää mitä aikoo tajuihinsa tultuaan tehdä. Muutoin uni voi ensi-ihmetyksen jälkeen palata hyvin nopeasti tavalliseen, tiedottomaan unitilaan. Kun siis haluat nähdä selkounen, yritä suunnitella etukäteen mitä aiot tehdä. Päätöksen muistamista unen aikana helpottaa, jos kertaat suunnitelmaa mielessäsi päivällä ja vielä aivan hetkeä ennen nukahtamista.

Viihde

Vaikka selkounia voi käyttää muuhunkin kuin hauskanpitoon, suurin osa uneksijoista harrastaa lähinnä viihdettä - minä mukaan luettuna. Itse en ainakaan pidä tätä millään tavalla huonona asiana; harvoin elämässä mutenkaan liikaa iloa on, joten miksi unissaankaan ei saisi tehdä mitä haluaa? Seuraavassa muutamia mielenkiintoisia univiihteen lajeja. Osa näistä toimii myös erittäin tehokkaina unenhallintaharjoituksina, joten turha tuntea syyllisyyttä, kaikkea kannattaa kokeilla!

Lentäminen

Yksi yleisimmistä huvituksista ja myös henkilökohtainen suosikkini. Upea vapauden tunne ja hieno tapa ihastella unimaisemia. Toiset räpyttelevät, toiset vain leijuvat. Oma tyylini on liitäminen: hyppy ilmaan suunnilleen ns. delta-asennossa ja vapaata liitoa taivaalle! Ainakin itse olen joutunut opettelemaan lentämistä oikean tekniikan saavuttamiseksi, alussa oli kovasti vaikeuksia pysyä ilmassa. Ilmeisesti en oikein uskonut pystyväni lentämään ja vajosin takaisin maahan melkein heti hypättyäni. Sittemmin olen onnistunut lentämään kaupungista toiseen ja maasta kuuhun asti.

Taide

Toki unessa voi harjoitella esimerkiksi maalaamista ja iloita tavallista paremmista tuloksista, mutta tässäkään ei tarvitse välttämättä rajoittua mihinkään arkimaailmassa mahdollisiin taidemuotoihin. Kaikki mitä näet ympärilläsi unessa on oman mielesi tuotetta ja myös muunneltavissa sitä käyttäen: koko unimaailman voi muuttaa haluamakseen kirjaimellisesti ajatuksen voimalla. Muotoilua, arkkitehtuuria, puutarhanhoitoa, mikä ikinä sitten kiinnostaakaan.

Seksi

Unessa ei tarvitse pelätä sosiaalisia seurauksia, loukkaantumista, tauteja tms. Ei ole vaikea arvata, mikä on yksi yleisimmistä selkounien käyttötavoista. Unessa voi myös kokeilla kaikkea, mitä ei varmasti koskaan oikeasti yrittäisi ja vieläpä ilman pelkoa esim. siitä että joku saisi selville. Tavallisista haaveista puuttuu kaiken lisäksi eräs tärkeä pikku tekijä, minkä vuoksi selkounet ovat tässä suhteessa ylivoimaisia: tuntoasti. Selkounessa sen sijaan kaikki aistit ovat normaalisti (ja usein jopa tavallista tehokkaammin) toiminnassa.

Höpöhöpö

Lapselliset fantasiat liikkeelle:

Blam, blam, blam, klik, klik!! FSSShhh, klop!
"Ah, mister Bond, I've been expecting you."
"The pleasure is all mine, Dr. Schwarzkoph!"
SMACK, THUMP, KRASH!!!
"Aaaaaaaaaaarrrrrg!"

Harjoittelu

Mielikuvaharjoittelu saa aivan uusia ulottuvuuksia kun siirrytään normaalijattelusta realistisen oloiseen uneen. Varsinkin monet tekniikkaa osaavat urheilijat ovat kehuneet tuloksia, joskin jostain olen lukenut myös soittajista, balettitanssijoista jne, jotka ovat pitäneet uniharjoittelusta. Itse en voi sanoa varsinaisesti uhreilevani, joten en osaa ottaa sen enempää kantaa. Aikidotreenausta tosin kerran kokeeksi testasin ja varsin hauskaa oli, myönnettäköön. Tulin tajuihini jossain parkkipaikalla ja kun muistin suunnitelleeni unitreenausta, kuvittelin muutaman harjoitushyökkääjän, joille saatoin tehdä heitto- ja lukkotekniikoita vähän tavallista rajummin kun vaaraa kenenkään oikeasti loukkaantumisesta ei ollut. Parkkipaikka ei kuitenkaan oikein tuntunut sopivalta harjoitteluympäristöltä, joten päätin siirtyä tatamille. Valitettavasti tajunta ei kestänyt pidempään vaan tipahdin takaisin tavalliseen uneet. Pitänee kokeilla vielä joskus myöhemmin.