Selkounet, Lucid Dreams
Jarno Elonen <elonen@iki.fi>, 1996-2006 | URN:NBN:fi-fe20031148Alkusanat
Ihminen nukkuu kolmasosan elämästään. Onneksi näemme unia, sillä muuten tuosta keskimäärin parista kymmenestä vuodesta ei jäisi käteen juuri mitään. Tutkitusti kaikki näkevät useita unia joka yö, mutta useimmat niistä unohtuvat saman tien. Jotkut eivät muista yhtään unta ja ovat varmoja, etteivät näe unia lainkaan.
Unennäköä voidaan kuitenkin harjoitella, eikä siinä tarvitse edes tyytyä tavallisiin uniin: selkounet avaavat aivan uusia näkymiä omaan mielikuvitukseen.
Kirjoitin tämän artikkelin alunperin vuonna 1996 harrastettuani selkounia enemmän ja vähemmän aktiivisesti muutaman vuoden ajan, kun aiheesta ei jostain syystä ollut julkaistu suomenkielistä materiaalia juuri lainkaan. Tekstiä on sen jälkeen hieman muokattu ja laajennettu. Yritän kokonaiskuvan luomiseksi käsitellä lyhyesti mahdollisimman monta aiheeseen liittyvää asiaa. Tarkempia yksityiskohtia sisältävää materiaalia löytyy englanniksi sekä kirjoista että verkosta.
Korostaisin vielä, että en henkilökohtaisesti pidä selkounia millään tavalla paranormaalina, uskonnollisena tai ideologisena asiana. Niiden harrastaminen ei kuulu maailmankatsomukseeni, enkä ole juurikaan kiinnostunut rajailmiöistä, unien tulkinnasta, enkä edes meditaatiosta tms.
Suomenkielisen materiaalin vähyyden vuoksi mitään vakiintunutta suomennosta Lucid Dreamingille ei tietääkseni ole kehittynyt. Aiemmin olen käyttänyt teksteissäni sanoja valveuni, tai selväuni, mutta mielestäni molemmat ovat hieman harhaanjohtavia. Selväunesta tulee mieleen selvännäkö ja valveuni-sanalla on toinenkin merkitys.