Jarno Elonen - URN:NBN:fi-fe20031424
"Torttu" eli kampanisu on perinteinen peräpohjolainen leivonnainen. Lempi-mummo, joka asui Rovaniemen reunamilla, leipoi ne viiliin - useimmat muut reseptit ehdottavat piimää. Hänellä oli tapana pitää torttuja aina tarjolla siltä varalta, että joku pistäytyy käymään.
Tässä ohje:
Raaka-aineet
- 750 g jauhoja (n. 1 litra)
- 250 g margariinia
- 1.5 dl sokeria
- 0.5 tl ruokasoodaa
- 1 muna
- 200 g viiliä, (1 purkki, mielellään rasvaisinta laatua)
Valmistus
- Pane uuni lämpenemään 270-asteiseksi
- Sekoita margariini ja sokeri kulhossa. Älä huoli vaikka seos jäisi vähän paakkuiseksi, se tasoittuu kyllä.
- Ripottele sooda viiliin ja sekoita välittömästi margariinin ja sokerin kanssa. (Taikina kohoaa sooda-viiliseoksella. Älä missään tapauksessa jätä sitä viilipurkkiin, sillä se kuohuu yli.)
- Lisää muna ja jauhot ja sekoita tasaiseksi.
- Kauli taikina n. 0.5 sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Käytä kunnolla jauhoa sekä käsissä että kaulimella; taikina tarttuu helposti.
- Leikkaa levy 4 x 8 cm kokoisiksi paloiksi ja tee jokaiseen palaan 3 puoliväliin yltävää viiltoa.
- Paista n. 5-10 minuuttia (eli kunnes palat ovat kauniin kullanruskeista)
Nauti tuoreena maidon kanssa tai myöhemmin kahvin/teen/kaakaon kanssa. Kampanisut kuivuvat helposti, joten niitä kannattaa säilyttää muovipussissa.
(Ohjetta ja torttuja esittävää kuvaa saa kopioida ja käyttää vapaasti ilman eri lupaa.)